HOME
Zetel restauratie

Na 52 jaar dienst, was het tijd om de zetels van de fastback te vernieuwen. Hoewel ze er nog prima uitzagen, waren er toch verschillende naden die begonnen te scheuren en de vullingen waren ook doorgezeten. Bij Bullitt Classic Cars bestelde ik de nieuwe overtrekken, de vullingen en de hog rings. Bij vriend Tom ging ik de grote dozen halen en voor het eigenlijke werk rekende ik op de hulp van Danny en Wendy. Mustangdriver Jan bezorgde me vilt en jute.

Tijdens een zonnig februari weekend reden Daisy en ik naar Laag Zuthem met de de oude zetels en het nieuw materiaal, best aardig wat vracht. Eens aangekomen en een kopje koffie gedronken, schieten we in aktie. We beginnen met het loshalen van de 2 delen, dat gaat vrij vlot, maar er is spierkracht voor nodig. Danny en ik beginnen met het zitvlak; eerst verwijderen we de rails onderaan (voor het verstellen van de zetels). Vervolgens knippen we de oude hog rings onderaan los zodat we de oude bekleding kunnen omhoog plooien. De bekleding zit nog steeds vast met meerdere hog rings rond het zitvlak, ook deze worden losgeknipt. Eens die allemaal los kunnen we de bekleding volledig verwijderen. We zien de originele datum stempels gedrukt op de onderkant. Nu zijn de vullingen ook zichtbaar, deze haal je gewoon van het frame van het zitvlak. Ook hier zijn er nummers onderaan ingedrukt. Het frame en de “vering” van het zitvlak zijn voorts in perfecte staat dus hoeft het vilt niet vervangen te worden .

Ondertussen nam Wendy de rugstukken voor haar rekening, ze verwijderde eerste de rugplaat die er gewoon zit ingedrukt (net zoals de deurpanelen), en knipte vervolgens de hog rings los achteraan. Dan ook weer de overtrekken omplooien en de hog rings verwijderen in het rugvlak. Daisy zorgt ondertussen voor de foto’s.
Uiteraard wordt dit voor beide zetels gedaan, en daar zijn we toch wel een uur mee bezig. We zien dat één van de frames een las had die gescheurd was, dus dat wordt weer vastgelast door Danny. Dan begint de opbouw. Eerst wordt de nieuwe vulling op het frame gelegd. Wat volgt is heel belangrijk, je moet de overtrek met hog rings vastmaken aan het frame door de vulling heen. Op het frame zit een metalen draad, je moet de hog ring door de overtrek perforeren en rond deze draad vastplooien (de speciale hog ring tang is hier onmisbaar). Op die manier zit de overtrek goed vast en krijgt de zetel zijn “gevormd” uitzicht. Als je dit niet doet, of verkeerd, krijg je de overtrek nooit strak. Vervolgens plooi je de overtrek over de vulling en maak je de overtrek vast onderaan het frame met meer hog rings. Belangrijk is hier om met de hoeken te beginnen en alles heel strak aan te trekken. Anders krijg je veel rimpels die je er nooit uitkrijgt.
Dit wordt gedaan zowel voor het zitvlak als de rug. Bij de rug moet je wel nog de achterplaat er weer opdrukken. Hier moet je in de overtrek al gaatjes maken, anders is het quasi ommogelijk de achterplaat (op de tast) er weer in te drukken. Gelukkig had Danny extra hog rings (want je verspeelt er wel wat) en ook de haakjes die nodig zijn om de achterplaat vast te klikken. Als finishing touch wordt de haardroger er bij gehaald om een paar kleine rimpels weg te werken. Dan zet je de twee stukken terug aan mekaar, hier is spierkracht niet genoeg ! We vinden gelukkig wel een manier om dit te doen. Dan nog het chromen zijstuk en de rails terug monteren en klaar. Het resultaat is schitterend, de zetels zien er als nieuw uit. Die zullen voor een enorme comfort upgrade zorgen !

Ondanks dat de zetel er nog best goed uit ziet, zie je toch de naden die scheuren, ook is het comfort na een paar uur in de wagen allesbehalve. Amos vond het nog prima :-)
De 2e zetel, je ziet de 4 bouten die door de vloer gaan waar de zetel mee vastzit alsook de rails voor het verstellen van de stoel.
Wat een ruimte !
En hier beginnen we eraan, ik schroef de rails er af, Danny is al de oude cover aan het verwijderen en Wendy gaat de achterplaat er afhalen.
Ervaring telt ! Danny is al een stuk verder, terwijl ik nog met de hog rings worstel.
Tof deze datumstempels te vinden op de oude covers.
En deze metalen tag zit op het frame.
De nieuwe vulling zit er op en Danny bevestigt met de speciale hog ring tang de cover op de metalen draad die op het frame zit. Doe je dit niet of niet goed, dan komt het nooit goed. Belangrijk werkje dus.
Uren later zijn de stoelen klaar en gemonteerd. De haarddroger zorgt dat de weinige rimpels verdwijnen.