HOME
IMPERIA

Automerken, we kennen ze allemaal, de grote, de bekende: Ford, Chevrolet, Ferrari, Citroën, Toyota enz. Maar weten jullie dat België ook heel wat automerken heeft gekend ? Minerva, Apal, Excelsior, FN, Imperia om er maar een aantal te noemen.  We gaan het over deze laatste hebben: Imperia. Het merk bestond van 1904 tot 1958 en de fabriek was gevestigd in Luik, en nadien in Nessonvaux, Trooz. In 1910 haalde het merk op het beroemde circuit van Brooklands een snelheid van 144km/u ! Na de oorlog kwam het merk moeilijk op gang (de fabriek was leeggeroofd). Onder leiding van Mathieu van Roggen maakten Imperia een nieuwe serie van lichte sportauto’s. Een succes zo bleek, en de gouden jaren van Imperia braken aan.  Het Belgisch merk Excelsior werd overgenomen en in 1934 zelfs Minerva. In 1929 werd op het dak van de fabriek in Nessonvaux een testbaan gebouwd.
Na de oorlog werd de produktie terug op gang gebracht en werden motoren van Hotchkiss gebruikt. Ook het merk Adler werd geassembleerd en het Britse merk Vanguard. Helaas kon dit Imperia niet redden en bedrijf werd in 1958 gesloten.
De overblijfselen van de fabriek staan er nog steeds, en je kan nog een stukje zien van de testbaan op het dak. Hoog tijd dus voor een bezoekje aan dit stukje Belgisch erfgoed. In de nabijgelegen gemeente Fraipont was er ook een museum; helaas is dit verloren gegaan door de enorme overstromingen in 2021.

De enige aanduiding op de oude fabrieksmuur dat nog te zien is.
Van boven uit gezien. Onderaan de grote fabriekshal en bovenaan zie je nog een stuk bocht van het testcircuit op het dak.
De bocht van beneden gezien.
Vanop de straatkant. Stel je voor dat daar in de vroege jaren 30 auto's opreden ! Dat is toch ongelooflijk !
Het fabrieksgebouw. Heel de site is opgekocht en er zouden appartementen op gebouwd worden. Nu ze echter weten dat dit kan overstromen, de rivier de Vesder loopt er achter, gebeurd er precies niets. In ieder geval zal dit stuk Belgische autogeschiedenis ook verdwijnen tot er enkel nog wat auto's (meestal in musea) overblijven.
In de gebouw naast de Vesder was het museum gevestigd. Alles werd vernield door de overstromingen; alles van papier geschiedenis van Imperia verdween hiermee. De tentoongestelde auto's gingen terug naar de eigenaars maar dienden allen gerestaureerd te worden ook de Imperia auto's.