HOME
Vintage Mustang Memorablia

Er zijn weinig mensen met een mustang die geen schaalmodel hebben of één of ander mustang gerelateerd voorwerp. Sommigen zijn zelfs fervente verzamelaars. Ik ken verschillenden mensen die een kast vol met geweldige schaalmodellen hebben, er zijn er zelfs met kamers vol. Ook ik heb al wat modelletjes verzameld.....

Deze pagina gaat niet over een nieuwe Lane Collectible of de nieuwste Hotwheels, nee dit gaat over het oude spul ! Want met de lancering van de mustang was er ook genoeg memorablia te verkrijgen. Soms was het zelfs van Ford zelf, die zo promotie voerde. Ik toon hier mijn collectie van “vintage memorablia”.

 

Ik zal beginnen met een merk dat iedereen kent, en waarmee menig man (of vrouw) mee gespeeld heeft: Matchbox. Toen inderdaad speelgoed voor de jongsten, nu verzamel objecten waar uiteraard sites en fora over bestaan. Gelukkig voor mij werd de fastback gekozen als model. De eersten dateren van 1966 en verschillende versies en kleuren volgden. Nog steeds maakt Matchbox mustangs, maar ik heb het weldegelijk over het vintage spul. Matchbox maakte ook een ’71 model, daarvan is de “Piston Popper” misschien de leukste en het paars blauwe kleurtje valt ook goed op. Even opvallend is de gele versie, met zwarte motorkap; geen pistons te zien wél de Boss naam op het doosje. En de Mustang "Van" is ook een speciale vemits de echte versie gewoon niet bestond !

 

Nog een Engels en bekend merk: Corgi. Terwijl dit zeker bekend is van de Goldfinger Aston Martin, heeft Corgi ook mustangs gemaakt. Wederom tot mijn plezier de fastback. Deze autootjes zijn bekend voor hun “echte” banden, vering en dikwijls een hond op de hoedenplank. Eén ’65 model werd hier gemaakt, maar in genoeg verschillende kleuren. Het ’71 model is natuurlijk ook geproduceerd, met dank aan de James Bond film Diamands are forever.

 

Als je ook al eens een mustang bouwdoos hebt aangeschaft is AMT zeker geen onbekende. Ik heb het hier niet over de bouwdozen maar over de “dealer promo” modellen geproduceerd voor Ford. Inderdaad je kreeg zo een model in de Ford garage ! (of ze werden opgestuurd)  Terwijl papa naar een Fairlane/Galaxie/Thunderbird of Mustang ging kijken kreeg de zoon zo een modelletje mee. Dat was pas reclame. Deze modellen starten vanaf 1964 en er zijn ook Mustangs II en zelfs de SN-95 mustang werd gemaakt. Het 68 model is vrij zeldzaam want Ford droeg AMT op om van schaal 1:25 te veranderen naar 1:43, wat de populariteit niet te goede kwam.

 

En het mocht ook al eens nuttig zijn: Philco maakte op een AMT basis van een 66 GT fastback een draagbare radio ! Naast de “gouden” versie hier was er ook een rode. De 67er was in het lichtblauw.

 

Groter kon ook natuurlijk, AMF maakte een grote Mustang die vooruit en achteruit kon rijden en zelfs verlichting had ! De voorwielen kon je instellen zodat ie rechtdoor of rondjes kon rijden. Twee modellen zijn geproduceerd: een 66 GT hardtop en een 67 GT fastback. Standaard was het een electro motortje op 2 batterijen, maar je kon ook een benzinemotor installeren en een soort afstands bediening.

 

De brochure is de ultieme manier om een wagen te leren kennen, niets beter dan een hoop mooie foto’s van je favoriete mustang in een glossy brochure. Ook daarvan heb ik er enkele gevonden, zelfs een paar Nederlandse versies en ook een Zwitserse versie.

 

Dit is uiteraard nog maar het topje van de ijsberg ! Er is nog heel wat meer te vinden: denk maar aan pin’s, kledij, parfum (!),  pedal cars, affiches,  enz...
Of een bierkaartje van Stella Artois, voor de race op Francorchamps in 1972, met een Mustang erop natuurlijk! Dat kan tellen als Belgisch memorablia.